Utilizarea pietrei

Piatra este un material tradiţional de finisare care a fost întotdeauna folosit nu doar pentru faţade, dar şi în designul interior. Odată cu apariţia pietrei industriale artificiale, astfel de soluţii de finisare au devenit mai accesibile, şi astăzi acest material este utilizat pe scară largă în case, apartamente şi design peisagistic.

Principalele domenii de utilizare a pietrei artificiale

Piatra decorativă este utilizată pentru placarea faţadelor şi pereţilor interiori. Datorită greutăţii sale relativ mici, se potriveşte chiar şi pentru finisarea pereţilor interiori despărţitori din lemn şi din gips carton. În proiectarea faţadelor, piatra pe bază de beton este utilizată pentru finisarea unor astfel de zone problematice precum subsolurile, pentru care se potrivesc foarte puţine materiale de placare.

Greutatea nesemnificativă este o caracteristică care, în multe privinţe, determină o aplicare foarte largă a pietrei decorative. Materialele cum ar fi piatra naturală, cărămida clincher, granitul ceramic etc., necesită o armare suplimentară a bazei, în timp ce piatra artificială poate fi utilizată pentru placare fără a recurge la aceasta. Acest material poate fi utilizat pentru faţade, chiar dacă în timpul construcţiei fundamentului, sarcina de proiectare nu ia în considerare greutatea finisajului.

Piatra decorativă este folosită pe scară largă pentru placarea elementelor arhitecturale individuale: cadrul arcurilor, ferestrelor şi grupurilor de intrare, pereţilor despărţitori decorativi şi funcţionali, scărilor etc. Acest mod de a da conferi interiorului şi designului faţadei un caracter original este cel mai accesibil, cel mai simplu şi, în acelaşi timp, foarte eficient.

Modul în care utilizăm piatra decorativă depinde doar de imaginaţia voastră. Dar datorită faptului că este un material cu o factură foarte bogată şi expresivă în decorarea încăperilor, este cel mai des folosit nu ca material principal de finisare, ci pentru a crea accente individuale şi pentru zonarea vizuală a încăperilor. Se combină perfect cu aproape toate materialele de finisare, făcând posibilă crearea contrastelor interesante.

Lista domeniilor de utilizare a pietrei decorative este imensă. În designul peisagistic este utilizată ca material pentru finisarea paturilor de flori, a gardurilor, bazinelor acvatice artificiale, mobilierului stradal etc. Este folosită şi pentru decorarea formelor arhitecturale mici: foişoare, zone de grătar, construcţii mici de gospodărie, saune etc.

Domeniul larg de aplicare a pietrei artificiale se datorează nu doar calităţilor sale decorative, ci şi performanţei sale înalte. Este rezistentă la umezeală, variaţiile de temperaturi, are o rezistenţă înaltă şi nu necesită o îngrijire deosebită.